Wandelen in Andalusië 

De mooiste wandelroutes in de de omgeving van Malaga en onze B&B

Wij houden zelf erg van wandelen en gaan er dus regelmatig op uit om de omgeving te verkennen en hebben al veel wandelroutes in Andalusie en in de omgeving van Malaga gelopen. 

Hieronder onze favoriete wandelroutes in de omgeving van onze B&B. De startpunten van deze routes liggen allemaal op ongeveer een half uur rijden vanaf onze B&B. 

Direct vanuit onze B&B zijn er ook wat mogelijkheden om te wandelen. Geen officiele wanderoutes, en daardoor soms een beetje zoeken. Maar toch zijn deze ook erg  leuk om eens te doen. 

Vanuit het Balneario in Tollox starten diverse wandelingen.

De wandelingen gaan langs en door een stroompje, en door de bergen. Vooral de afwisseling in landschap bij deze wandelingen vinden wij erg leuk.

Charco de la Virgen: 5KM - 2 uur. (Lineaire route) Deze korte wandeling eindigt bij een prachtige waterval waar je tevens kunt zwemmen. (het water is koud). Daar staat een Maria Beeldje in een kloof. Men zegt dat het zwemmen in het water een genezende werking heeft. Of zoals een Spanjaard ons vertelde "je wordt er 10 jaar jonger van" .

Deze wandeling is ideaal bij warmer weer. Hij is niet zo moeilijkmet veel stukken in de schaduw. En je kunt verkoeling zoeken in het water.

Ruta de Los Cascades 10 KM - 4 uur. (Circulaire route) Deze route is iets moeilijker en voert je langs de mooiste watervallen van de Sierras Las Nieves.

Alleen al de weg hiernaartoe is prachtig. Je rijdt door de bergen over een goed begaanbaar zandpad met naar het startpunt van deze route, Mirador Luis Caballo.

De route gaat door het prachtige landschap van de Sierra De Las Nieves. Dit natuurgebied staat bekend om de Pinsapar. Een bijzondere boom die maar op een paar plekken in Europa groeit.

Onderweg kom je op een geweldig uitzicht punt vanwaar je de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada en de zee kunt zien. Een perfecte plek om lekker van je meegebrachte lunch te genieten.

Vanuit hier starten twee routes:

Caucón- Tajo de la Caña: 4,2 KM- 1 uur, 50 min. (Circulaire Route)

Caucón- Peñón de los Enamorados  6,9 KM - 3,5 uur (Lineaire route

Deze pittige route van 13 km in totaal (6,5 km heen en terug) voert je eerst door het bos. Eenmaal uit het bos heb je steeds prachtig uitzicht over de zee.  Aangekomen bij La Concha zie je aan één zijde de Zee, en bij helder weer kun je helemaal tot Marroko kijken. Andere andere kant kijk je uit op het binnenland met het Meer van Istán. 

Er start hier ook een kortere route van maar 4 km, die grotendeel vlak is, daar kom je ook uit bij een uitkijkpunt wat minder hoog is, maar het uitzicht wat je daar op de zee hebt is nog steeds erg mooi!

De Caminito del Rey (“Het Koningspad”) is inmiddels beroemd wandelpad bij el Chorro. Dit spectaculaire wandelpad heeft een totale lengte van 7,7 km (waarvan 4,8 km ‘aanlooproute’) in de Desfiladero de los Gaitanes-kloof, een uur ten noorden Malaga. Het pad is rond 1901 al aangelegd om het transport van goederen en personeel voor de bouw van energiecentrales tussen de Choro- en de Gaitanejo watervallen makkelijker te maken. In 1905, na een bouwtijd van 4 jaar, werd de route officieel geopend. De naam konings pad kreeg het echter pas in 1921 toen Koning Alfons XIII van Spanje het pad gebruikte bij de inhuldiging van de dam Conde del Guadalhorce. Toen kreeg het pad de naam "El Caminito del Rey" (Het kleine koningspad)  

Nadat het pad sterk in verval was geraakt, heeft het lange tijd de titel  ‘gevaarlijkste wandelpad van Europa’ ghad . In 1992 werd het pad daarom ook afgesloten. Maar gelukkig dankzij een groot renovatieplan is de Caminito del Rey volledig hersteld en in 2015 weer heropend en kun je hier genieten van de spectaculaire uitzichten en de kloof. 

Let er op als je dit pad wilt gaan belopen dat je op tijd tickets reserveert. Omdat het erg populair is zijn tickets soms wel tot 2 maanden van te voren of nog langer uitverkocht.